Еднодневна екскурзия до Античен град Хераклея Синтика

Еднодневна екскурзия до Античен град Хераклея Синтика


Транспорт:
Автобус

цена от: 29 лв.

 

Екскурзия до Античен град Хераклея Синтика

 

Тръгване от учебното заведение в  София в 8:00 часа. Пътуване до античен град Хераклея Синтика до Петрич  /разстояние около 195 км/.
По време на учебната екскурзия ще видите античен град Хераклея синтика, руините на който са разположени в землището на село Рупите, община Петрич. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.
Археологическите проучвания на града разкриват една почти хилядолетна история – близо 8 века, в които Хераклея Синтика е била оживен производствен и търговски център.
Хераклея Синтика е локализирана при село Рупите от доц. Георги Митрев (Пловдивски университет), след случайното откриване на голям латински надпис през 2002 г. По същество това е писмо на император Галерий и цезар Максимин Дая от 308 година, в което владетелите се обръщат към хераклейците в отговор на молбата им да възстановят изгубените градски права.
В Исторически музей в Петрич се пази надпис на император Галерий от 308 година, по който се разбира, че той е посетил град Хераклея Синтика, и неговото обръщение към магистратите на града е поставено върху камък.
От 2007 г. започват археологически разкопки на Хераклея Синтика, под ръководството на доц. Людмил Вагалински.
При проведени археологически проучвания се установява, че градът е имал интензивен живот, за времето си е бил модерен – има наличие на канализация и са открити останки от занаятчийски работилници с множество готови и недовършени фигури.
Археолозите  сравняват мащабите на града с тези на Филипопол – днешен Пловдив.
Разрушителната сила на земетресението през IV век, което унищожава града, оставя на място много от оригиналния градеж на площада.
 
Кратка спирка за обяд.
 
Тръгване за София в 14:00 часа. Връщане в учебното заведение около 18:00 часа.
 
Пакетна цена: от 29 лева / при група от минимум 40 ученика/
 
В пакетната цена е включено:
транспорт с автобус, лицензиран за превоз на ученици;
екскурзоводско обслужване по пътя с богата географска и историческа информация за местата, през които се минава, съобразена с възрастта на учениците и изучавания материал;
медицинска застраховка.
 
В пакетната цена не е включено:
вход за античен град Хераклея Синтика
 
Целта на екскурзиите е децата да се докоснат до великото историческо минало на Родината.
 
Забележка: Цените са сформирани при групи от минимум 40 ученика. При по-малки групи, цените подлежат на корекции.