Среща с историята - посещение на замъка Артщетен в Австрия

Среща с историята - посещение на замъка Артщетен в Австрия
Продължителност
5 дни / 4 нощувки

Маршрут:
Белград, Нови Сад, Виена, замъка Артщетен, Мелк, Будапеща

Транспорт:
Автобус

цена от: 545 лв.

Среща с историята - посещение на замъка Артщетен в Австрия

Настоящата оферта е изготвена с личната покана от правнучката на княз Фердинанд, Принцеса Анита фон Хохенберг. По тази причина е включено и посещението в нейния наследствен замък.

 

Белград, Нови Сад, Виена, замъка Артщетен, Мелк, Будапеща

5 дни / 4 нощувки

 

1-ви денТръгване за Сърбия в 09.00 часа от храм паметник „Александър Невски”. Преминаване през Калотина и пътуване в Сърбия / 490 км/ . Кратка спирка в Белград за разглеждане на центъра. Нощувка в Нови Сад.

2-ри ден Закуска. Отпътуване за Виена.

Пристигане в града около обяд. Обзорна туристическа обиколка на града:   Кметството с високата 3,5 метра фигура на „Ратхаусмен”; прочутата Виенска опера,  завършена през 1869 г.; сградата на Парламента от 1873 г – един от най-красивите архитектурни паметници на Виена, Операта от 1869 г – фокус на виенския социален живот; парка Бурггартен;   паметника на Мария Терезия; зимният императорски дворец „Хофбург“-  резиденция на династията на Хабсбургите в продължение на 600 години; Националната библиотека; площад „Грабен“ с паметника на „Чумавите”, напомнящ за чумавата епидемия от 1697 г., готическата катедрала “Стефансдом“един от най-забележителните архитектурни паметници на Европа, строен  в течение на няколко века.

Следобяд – посещение на Пратера. Увеселителният парк предлага на своите посетители голяма и разнообразна гама от атракции - блъскащи се колички, зали за пейнтбол, изкривени огледала, както и специални съоръжения за деца. Тук се намира и най-голямата въртележка в света висока 117 м.

Възможност за качване на Виенското колело – със своите 65 метра то се забелязва от много далече, предизвиква удивлението на всеки и увеличава нетърпението и желанието на хората да се срещнат с него.

Не липсват и високоадреналински забавления като влакчета на ужасите, скокове с бънджи, изстрелване със сфера, летене над Виена с балон и много, много други ...

Вечерта – връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

3-ти ден – Закуска. Отпътуване за замъка Артщетен /105 км/, където са живели  престолонаследникът ерцхерцог Франц Фердинанд и ерцхерцогиня София до убийството им в Сараево. Параклисът на замъка приютява техните гробове.

Замъкът Артщетен стои високо над река Дунав на границата на региона Вахау в Австрия. Заобиколен от парк на мечтите, той предлага приказен фон за повторно преживяване на бурното минало на Австрия и Европа. Паркът към замъка  се счита за един най-важните исторически паркове на Австрия и по тази причина съгласно Закона за защитените национални монументи е включен в списъка с 56 исторически парка и градини, които са под специална закрила. Мисълта за мир е главният приоритет в Музея на ерцхерцог Франц Фердинанд и тя постоянно се поднася на съзнанието на посетителите чрез постоянната изложба „Животът и делото на ерцхерцог Франц Фердинанд".

След извършения на 28 юни 1914 година атентат на Ерцхерцог Франц Фердинанд, най-големият (тогава 12-годишен) син на престолонаследника на име Максимилиян става наследник на Артщетен. След осъществения от Хитлер през 1938 година Аншлус, Максимилиян и неговият брат Ернст, които били известни противници на нацисткия режим, са между първите австрийци, интернирани в концентрационния лагер в Дахау, а Артщетен е експроприиран.  Едва през 1949 година замъкът е върнат на законните си собственици от Република Австрия. Херцог Макс прехвърля Артщетен на най-големия си син Франц Хохенберг. След преждевременната смърт през 1977 година на херцог Франц, вдовицата му херцогиня Елизабет фон Хохенберг, принцеса на Люксембург, прехвърля собствеността на Артщетен на дъщеря си, принцеса Анита. При възможност – персонална снимка със самата принцеса Анита фон Хохенберг.

След обяд – пътуване до Мелк /16 км/, разположен на скалист хълм над Дунава и отразяващ разцвета на бароковото изкуство в  Австрия.  Разглеждане на Бенедиктинския манастир,  датиращ от 12 век, в който днес може да се види най-богатата колекция на книги в Европа.

Вечерта – връщане в хотела /103 км/. Вечеря. Нощувка.

4-ти денЗакуска. Отпътуване за Будапеща /245 км/. Пристигане в града около обяд.  Качване на хълма на Рибарските кули, катедралата „Св. Матиаш”. Разходка по централните търговски улици „Ваци” и „Ракоци”.

Привечер – настаняване в хотел. Нощувка. 

5-ти ден – Ранна закуска (сух пакет). Отпътуване за България в 7:00 часа /760 км/. Пристигане в София на храм-паметника „Александър Невски” около 19:00 часа.

 

Пакетна цена: 545 лева при група от минимум 40 ученика

 

В пакетната цена е включено:

Транспорт с лицензиран автобус;

1 нощувка със закуска в Нови Сад  в хотел ** звезди, 2 нощувки на база закуска и вечеря във Виена в хотел 2* звезди, 1 нощувка със закуска в хотел 3* звезди в Будапеща. Настаняването е в стаи по 2-3 ученика в стая;
Туристическа обиколка на Виена;

Туристическа обиколка на Будапеща;

Вход за замъка Артщетен;

Водач на групата от страна на фирмата туроператор;

Медицинска застраховка с асистанс на стойност 10 000 евро.

 

В пакетната цена не е включено:

Атракциите в Пратера / от 3.50 евро до 9.50 евро на атракция/;

Обяди и разходи от личен характер.

 

Заплащане:

Депозит 50% от пакетната цена при записване

Доплащане –най-късно 30 дни преди отпътуване

 

Условия за анулации и промени:

-          До 60 дни преди датата на пътуването – без неустойка;

-          До 30 дни преди датата на пътуването – 50% от пакетната цена;

-          От 29 до 15 дни – 100% от пакетната цена.

Срок за уведомление при недостиг на минималния брой: 30 дни преди отпътуване