Празник Дивали

Празник Дивали - Фестивалът на светлината в Индия


Транспорт:
Cамолет

цена от: 1190 €

Празник Дивали в Индия
3 ноември – 9 ноември 2018
 
ДИВАЛИ – „Фестивалът на светлината“  е индийски празник равносилен на християнската Коледа. Дивали е празник на здравето и благоденствието. На Дивали домовете на индийците се украсяват с много свещи и кръгли лампи- те ограждат пътя към дома си със свещи и държат прозорците си отворени, за да посрещнат слизането на Лакшми – богиня на богатството, светлината, мъдростта и щастието, както и на късмета, красотата и плодовитостта.
 
ПРОГРАМА
 
03.11.2018 /събота/ – Излитане от Терминал 2 в София с Qatar airways.
 
04.11.2018 /неделя/ – Пристигане в Делхи в 8:45 часа. Посрещане от представител на фирмата-партьор. Трансфер до хотела. Посрещане за добре дошли според индийския обичай с цветен гирлянд и тилак на челото за благословия.
 
След обяд –  туристически обиколки на старата и новата част на Делхи.
Старият Делхи – посещение на Радж Гат – мемориалът, където Махатма Ганди е бил кремиран след убийството; Джама Масджид – най-голямата джамия в Индия, дело на известния император Шах Джахан, построил преди това внушителния Ред Форт и Тадж махал.
Следва невероятно изживяване с рикша из тесните улички на най-големия пазар в Делхи – Чанди Чоук. Предоставя се възможност за уникални снимки из лабиринта на тесни улички, стотици дюкянчета с екзотичен мирис на анасон, джинджифил, нар, шафран, семена от лотос. Обективът Ви може да хване истинското лице на Индия – хората, архитектурата, пазарите, цветове и хаотичните улички.
Посещение Храма на Лотоса - символ на красотата и чистотата, олицетворяващ божественото. Лотосът често присъства в индийската иконография, издигащ се чист и неопетнен от спокойната вода израз на Бог. Архитектът е използвал този древен индийски символ за да създаде неземна красота и простота, въпреки сложната геометрия. Храмът е изключително подходящ за вечерни снимки.
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
 
05.11.2018 /понеделник/ – Закуска. В новата част на Делхи ще посетите най-известния сиксхи храм – Бангла Сахиб. Построен през 1783 г., храмът е посветен на осмия сикхски гуру Sri Harkisha.  Водата в езерото пред храма е свята и лековита, хора от цял свят идват да пият от нея и да се къпят тук. Храмът е известен и с безплатната кухня – ежедневно тук се хранят по 10 000 човека. Всеки е добре дошъл, независимо от религия и националност.
Обиколката продължава по церемониалния булевард – Rajpath, Парламента, Президентската резиденция, дипламатическия квартал, Индия гейт - впечатляващ паметник, построен  в памет на  90 000 войници, пожертвали живота си за британската армия през Първата световна война.
 
Тръгване за Агра ( 230 km, 3-4 часа).  Агра е бил предпочетения град от императорите Мугал (една от най-големите и силни династии в световната история, смята се, че са наследници на Чингиз хан), управлявали Индия през XVI- XVIII век. Основателят на династията Бабур прави Агра своя столица през 1522 г.
Вечеря. Нощувка. 
 
06.11.2018 /вторник/ – Закуска. Посещение на Тадж Махал - едно от седемте чудеса на света, построено от Шах Джахан  в памет на съпругата му Мумтаз Махал. Счита  се за една от най-красивите сгради в света и символ на вечната любов, обект на ЮНЕСКО. Стените са от полиран полупрозрачен мрамор с инкрустации от скъпоценни камъни.
Посещение на крепостта Агра форт, включен в списъка на ЮНЕСКО. Изградена от червен пясъчник, със стени с дължина 2 500 м.  Комплексът се състои от много приказни дворци, зали за аудиенция, красиви джамии. В Агра Форт, създателят на Тадж Махал – Шах Джахан, е прекарал последните години от живота си, затворен от сина си.
Посещение на фабрика за инкрустация и мозайка. Запознаване с древното изкуство и за вграждане на скъпоценните камъни при строителството на Тадж Махал.
 
Тръгване за Джайпур – ( 270 км,около 5 часа). По пътя разглеждане Фатепур Сикри в списъка на ЮНЕСКО – „Градът на победата“, построен от най-великия могулски владетел Акбар, в чест на пророка Салим, който предсказал на императора, че ще му се роди син.
Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
 
07.11.2018 /сряда/ – Закуска. Джайпур е  основан през 1727 г. от махараджа Савай Джай Сингх II и веднага се превръща в столица на най-големия индийски щат – Раджастан. Известен е като „Розовия град“ заради розовата мазилка по сградите, имитиращ розов пясъчник.
Джайпур е единственият град в света, символизиращ деветте разделения на Вселената чрез деветте правоъгълни сектора, които го разделят.
Спирка за снимка на Хава Махал – двореца на ветровете – фасада с 900 многоъгълни прозорци, зад които жените от кралския двор са наблюдавали живота на улицата без да са виждани.
 
Качване до крепостта Амбър форт (ЮНЕСКО) – старата столица на империята Раджпут (XVI в.)  на гърба на слон. Градският дворцов комплекс е основната атракция на града - архитектурно чудо, което съчетава уникална конструкция с мраморни резби и елегантни стаи, озеленени градини, напомнящи на английските паркове, дворове с необичаен розов камък.
Следва разглеждане на градския дворец на махараджата. До  двореца е и обсерваторията Джантар Мантар, създадена от махараджата Джай Синг II. Най-забележителното съоръжениее 30-метровия часовник, който показва времето с точност до 2 секунди.
Свободно време за разходка в пазар Дивали в Джайпур.
 
Празнична Дивали вечеря и празнични фоерверки.  Нощувка.
 
08.11.2018 /четвъртък/ – Закуска. Тръгване за Делхи. Пристигане в хотела. Настаняване, вечеря и нощувка.

09.11.2018 /петък/ – Трансфер до летището. Отпътуване за София през Доха. Пристигане в София на терминал 2 в 20:25 часа.

Пакетна цена: от 1190 евро / в двойна стая/ при група от минимум 12 пътуващи
Допълнително заплащане за настаняване в единична стая: 200 евро

 

Примерни хотели по програмата:
Делхи -       GAfrica Avenue GK (boutique)
                   Golden Tulip Vasundhara
Aгра -         Mansingh Hotel
                   Howard Plaza The Fern
                   PL Lords Inn
Джайпур - Fern The Ecotel Hotel
                   Golden Tulip Jaipur
                   The Mansingh
 
Цeната включва:
Двупосочен самолетен билет София - Доха - Делхи - Доха – София с летищни такси;
Традиционно посрещане на летището в Делхи от фирмата-партьор;
Трансфери летище - хотел - летище;
5 нощувки със закуски и вечери, вкл. празнична Дивали вечеря; Настаняване в хотели категория 4* по двама в стая;
Всички екскурзии и преходи с комфортен автобус с климатик;
Екскурзовод на английски език при разглеждане на забележителностите;
Езда на слон в Джайпур;
Всички входни такси за посещаваните музеи и обекти по програмата;
Mедицинска застраховка Помощ при пътуване в чужбина с покритие 10000 евро (за лица до 70 годишна възраст);
Водач от Ваканция ООД по време на пътуването (при група от минимум 12 туриста);
Пълно съдействие при кандидатстване за виза.
 
 Цената не включва:
Он лайн индийска туристическа виза - 105 лв.;
напитки по време на храненията;
Разходи от личен характер;
Бакшиш (задължителен минимален бакшиш за екскурзовод и шофьор) – около 35 щ.д. общо за целия престой;

Необходими документи и условия на записване:
Задграничен паспорт, валиден 6 месеца след датата на пътуването;
Актуална снимка 5 Х 5.08 с;
Депозит в размер на 50% от сумата;
Доплащане до 60 дни преди заминаването.

 

Забележка: Цената на екскурзията е калкулирана при цена на самолетния билет 349 EUR с летищни такси . При промяна в цената на самолетния билет,  агенцията си запазва правото за промяна цената на туристическия пакет в съответната посока.