ЕКЗОТИКАТА НА АЗЕРБАЙДЖАН - НОВА ПРОГРАМА

ЕКЗОТИКАТА НА АЗЕРБАЙДЖАН - НОВА ПРОГРАМА
Продължителност
8 дни / 7 нощувки

Транспорт:
Cамолет

цена от: 690 €

БАКУ – ГОБУСТАН – ГАНДЖА – ШАКИ – КИШ –
ГАБАЛА – ОГУЗ – НИНЖ – ИСМАИЛИ – ИВАНОВКА –- ПОЛУОСТРОВ АБШЕРОН – СЕЛО ГАЛА – МАРДАКЯН
 
 
1-ви ден – Директен полет София – Баку. Посрещане на летището от фирмата-партньор.
Кратка обзорна обиколка на Баку – столица и най-голям град в Азербайджан. Тук се среща минало и настояще,  чудотворна архитектурна комбинация от контрасти на Изтока и Запада. С модерния си облик, градът вече е сравняван с екстравагантния Дубай . Ултрамодерни небостъргачи съжителстват с древни дворци и крепости.
Настаняване в хотела. Уелкъм вечеря в местен ресторант с традиционни  ястия и фолклорна програма. Нощувка.
 
2-ри ден – Закуска. Запознаване със Стария град - Ичери Шехер, наситен с архитектурни и исторически паметници: Крепостните стени, Девичата кула ( IX век), дворецът Ширваншах (XV век), Замъкът Синик Гала, останки от кервансараи и бани. Тук са снимани сцени от съветските филми „Диамантената ръка“, „Човекът Амфибия“, „Техеран 43“.
Кратка спирка на  панорамната площадка и Алеята на мъчениците и време за снимки. Оттук се открива неповторима гледка към Баку, в близост до знаменитите Огнени кули -  ултрамодерен архитектурен ансамбъл, признат за символ на съвременен Азербайджан.
Слизане до булевард Баку. Свободно време за разходка и почивка след множество приятни кафенета и търговски центрове. Може да наемете колело от Велопарка, точно до  Площада на Знамето (Bayraq meydani) и да се насладите на невероятно преживяване по брега на Каспийско море. На Националния площад на Знамето можете да видите едно от най-високите знамена в света, което е азербайджанското знаме. Височината на конструкцията е 162 метра. На крайбрежната алея се намира и едно от най-модерните чудеса на архитектурата  -  културният център Хайдар Алиев, построен през  2012 г. и обявен през 2014г. за най-добрия дизайн в света. Дизайнът на сградата е забележителен с това, че в екстериора няма нито един прав ъгъл. Проектът е разработен от световно известния архитект Заха Хадид през 2007 г.
Може да минете с колелото покрай Кристал хол (залата от Евровизия 2012).
По залез слънце – време за най-добрите снимки, когато осветените в различни цветове небостъргачи се отразят във водите на залива.
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
 
3-ти ден – Закуска.
Посещение на Биби Хейбат джамия, построена през XII век. Разрушена от болшевиките през 1936г. и възстановена отново през 1999г. Тук е погребана Укейма ханъм, потомка на пророка Мохамед, внучка на шестия имам Джафар ал Садък, дъщеря на седмия имам Муса ал Казим, сестра на осмия имам Али ал Реза. Заради това джамията Биби Хейбат се превръща в духовен център за мюсюлманите не само от Азербайджан, но и от целия Близък изток. Съвременното название на джамията идва от името на слугата на Укейма ханъм - Хейбат, който е погребан също в гробницата. По-късно около джамията започват да се заселват шейхове, които се славели като авторитени ислямски богослови. Мястото, където се заселили започнало да се нарича Шъх (от думата Шейх), което по-късно се променило на Шъхово, крайградски район на днешно Баку.
Пътуване до Национален резерват Гобустан ( 65 км от Баку ) - един от първите центрове на човешката цивилизация, в списъка на ЮНЕСКО от 2000г. Ще се върнете назад 10 000 години и ще се запознаете с ценни археологически находки на примитивния човек и неговия живот - скални рисунки, гробници, кромлех, подобен на Стоунхендж, останки от селища от времето на каменната ера.
Тръгване за полуостров Абшерон (около 30км) и посещение на  Атешгах ( в списъка на ЮНЕСКО от 1998г.)  – огненият зороастрийски храм, често наричан „Земя на свещения огън“, построен през II век. Основавайки се на персийски и индийски надписи, храмът е бил използван като хинду, сикх и зороастрийско богослужение. "Аташ" е персийската дума за огън. Огнепоклонници, приели мястото за свещено заради вечния огън, са идвали на поклонение чак от Индия.
Посещение на село Гала и етнографския музей. Запознаване с културата, традициите и занаятите на местното население.
Посещение на кулата в Мардакян от XIII век, много напомняща Средновековен замък от Западна Европа.
Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.
 
4-ти ден – Закуска.
Тръгване за Ганджа – вторият по големина град в Азербайджан  и основен промишлен център ( около 200 км). През Средновековието  от X до XIII век е процъфтяващ град, средище на богати търговци, благоприятно разположен на  Пътя на коприната. В по-късната си история градът е завладяван от монголи, перси и турци. След завладяването му от Русия през 1804 г. градът приема името Елизаветпол  до 1918 г. Градът е разрушен до основи след ожесточени сблъсъци между арменци и татари.От 1935 до 1989 г. градът носи името Кировабад, наименуван на съветския политик Сергей Киров.
Обяд по пътя.
Туристическа обиколка на Ганджа – музеят на великия персийски поет Низами Ганджеви, смятан  за най-великия представител на  романтичната лирика в персийската литература, въвел разговорния език и реализма в персийския епос.
Пешеходна разходка до църквата Александър Невски, джамията Shakh Abbas, Мавзолеят на Джавад хан.
Настаняване в хотела в Ганджа. Вечеря в местен ресторант. Нощувка
 
5-ти ден - Тръгване за Шаки (около 150км) - един от най-старите градове в Кавказ с история на повече от 2500. Градът е  разположен в район с гъсти гори, живописни ждрела, реки и водопади.
По пътя спирка в планинското селище Киш и посещение на древна Албанската църква,.считана за първата в Кавказкия регион. Посещение на крепостта  Galasan-Gorasan ( в превод „Ако дойдеш, ще разбереш“).
Обяд в местен ресторант и опитване на местните специалитети.
Пешеходен тур на старата част на Шаки - Двореца на Шекинските ханове – лятната резиденция на хановете, построен през 1797г. и обект на ЮНЕСКО от 1998г., джамията Джума от XVIII век, минарето на Гилейлинската джамия от XVIII век, Средновековните бани, Музеят на народното изкуство, разположен в древен албански храм.
Посещение на фабрика за коприна и запознаване с древния начин на производство. Шаки е прочут е в целия свят със своята коприна и фина бродерия.
Вечеря в Кервансарай. Нощувка в Шаки.
 
6-ти ден – Закуска. Тръгване за Габала (около 85км). По пътя спирка в Огуз  с великолепните си планински реки и водопади,  остри върхове, наподобяващи пейзажи от Алпите. Посещение на местната Синагога.
Посещение на селото Нидж - храм на удините, потомци на древните албани, специфична етническа група на един от най-старите кавказки народи.И до днес удините са успели да запазят своя език и култура, своите традиции и обичаи, въпреки, че наброяват едва няколко хиляди човека. Посещение на Удинския храм, построен в края на XVII век на мястото на древна албанска църква, издигната някога от Свети Елисей – почитан в Кавказка Албания християнски проповедник и просветител.
Пристигане в Габала. Посещение на фабриката, където единствено в света се произвеждат световноизвестните пиана Beltman.
Вечеря и нощувка в Габала.
 
7-ми ден – Закуска. Тръгване за Исмаили (около 60км). По пътя – спирка в село Ивановка и запознаване с историята на Молоканците (руски колонисти, заселили се тук от времето на Екатерина II).
Обяд в Исмаили -  разположен в подножието на южния склон на Кавказ.
Тръгване за Баку. По пътя спирка на живописния водопад Yeddi Gеsel (Седемте красавици).
Пътуване до Янар Даг или „горящата планина”. На това място от недрата на земята изригва горящ газ. Пламъците, които никога не угасват, изригват от отвори в пясъчни образувания и се издигат на височина 10 метра.
Вечеря. Нощувка в Баку.
 
8-ми ден – Ранна закуска. Трансфер до летището. Полет до София.
 
Дати по програмата:
01.05. - 08.05.2018 г.,
22.05. - 29.05.2018 г.
19.06. - 26.06.2018 г.
17.07. - 24.07.2018 г.
15.08. - 22.08.2018 г.
04.09. - 11.09.2018 г.
 
 Пакетна цена на човек в евро, настанен в двойна стая:
при група от 4 човека
 890 евро
при група от 6 човека
815 евро
при група от 8 човека
805 евро
при група от 10 човека
785 евро
при група от 12 човека
765 евро
при група от 14 човека
710 евро
при група от 16 човека
690 евро
 Доплащане за единична стая: + 30% към съответната цена
 
В пакетната цена е включено:
7 нощувки в хотели категория **** звезди;
7 закуски;
7 вечери, вкл. уелкъм вечеря с фолклорна програма;
3 обяда;
Транспорт с удобен мини бус или автобус;
Гид на руски или английски по време на екскурзиите;
Входни такси за музеи и екскурзии;
По една бутилка вода (0,300 ml) на ден;
Багажна такса в хотелите;
Застраховка "Медицински разходи и злополука в чужбина" с покритие 7000 евро;
Придружител от фирмата туроператор при група от минимум 10 пътуващи;
 
Пълно съдействие при кандидатстване и оформяне на визата.
 
В пакетната цена не е включено:
Виза за Азербайджан;
Самолетен билет на Buta airways с директен полет.
 
Примерни хотели по програмата:
Rumia hotel (Baku) - http://www.rumyahotel.com/ 
Vego Hotel (Ganja) - http://www.vegohotel.com/ 
Issam Hotel (Sheki) - http://issam.az 
Qafqaz Karvansaray hotel (Qabala) - https://qafqazhotels.com/hotels/qafqaz-karvansaray-hotel 
 
Условия за записване:
Паспортен и визов режим за граждани на Р България. Визата за Азербайджан е електронна. Туроператорът оказва пълно съдействие при кандидатстване за виза. Цена на визата: 25 щ.д.
Няма изискване за задължителни ваксини.
 
Предвидено полетно разписание с директен полет на Buta airways:
1 май 2018 г -  11:55 SOF16:05 GYD Heydar Aliyev International
8 май 2018г. - 08:30 GYD → 10:55 SOF